Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белград отпуска банкови заеми за създаване на туристически комплекси в Стара Планина

Стара планина остава според различни специалисти в туристическия бранш последното място в Европа, запазено от настъпването на урбанизацията. Сръбската част на Стара планина преживява истински ренесанс в туристическо отношение през последните години. Властите в Белград отпускат банкови заеми за създаването на туристически комплекси за развитието на региона, разказва Милош Богданович от Университета в Ниш, който участва в инвестиционен форум, посветен на Стара планина.

Досега Сърбия не бе използвала сериозно туристическия потенциал, които има нейният участък в Стара планина. Само много добри познавачи са посещавали сръбската част на Стара планина. В нея има множество манастири и храмове, както и много хубави селски райони – места, за които много малко се знаело сред хората в Сърбия и сред съседите ни в България. Също така на сърбите не са били познати природните дадености в българската част. Искаме да подтикнем потенциалните инвеститори. В противен случай хората постепенно ще напускат тази част на Сърбия. Целта ни е да създадем трансгранични туристически излети, турове и посещения и от двете страни на Стара планина и да мотивираме големите туристически компании да вкарат региона в своите маршрути.

Млади учени от Университета в Ниш вече са създали мобилна апликация за телефони, които да могат да насочват потенциални туристи и инвеститори към  сръбския участък на Стара планина. Богданович e на мнение, че европейските фондове могат да помогнат на Стара планина да стане европейски регион, като подтикнат нейното развитие:

Без такава помощ трудно могат да се осъществят намеренията, за които говорим. Когато нещата започната да се случват, мисля, че самите инвеститори ще намерят своя интерес в процеса.

Пирот е най-известното място в сръбската част на Стара планина и той привлича многобройни туристи от България, обясни Горан Стаменович, заместник-кмет на град:

Най-голямата част на Стара планина в Сърбия се намира в Пиротската община. Пирот някога е бил известен като "Малкия Йерусалим" и е имал повече от 80 православни манастира и храма, докато днес действащи са приблизително половината. Голяма част от гостите от България редовно посещават тези места, както и самия Пирот. Ние бихме желали да се направи малък граничен пункт, който би съкратил наполовина пътя между Пирот и Монтана, който да работи през деня
.

__________________________

Репортажът е направен в рамките на проект: "ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия". Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ЕС по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 България-Сърбия, CCI № 2007CB16IPO006.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44