Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погановският, Суковският и Темският манастири в Сърбия привличат много български посетители

Снимка: Николай Кръстев

Когато влизате в Сърбия през Граничния пункт Калотина  недалеч от Цариброд  и почти на главния път които ще ви изведе към Ниш, а от  там  и за Белград има три много интересни манастира които си струва освен да видите но и да посетите.  Това са Погановския , Суковския и Темския манастири, които се намират по долината на река Ерма и в близост до Пирот. 

Погановския Манастир е започнат  да се изгражда  в края на XIV век от  деспот Константин Деян. След смъртта му делото е било продължено от неговата дъщеря Елена - съпруга на византийския император Мануил II Палеолог, но храмът  бил завършен и зографисан едва през 1499-а година.  Този манастир се е намирал в пределите на българската държава многократно, като последния период  когато това е било е  от  юли 1879 до ноември 1920 г.  Това, което ще ви направи безспорно впечатление, е че храмът е богато украсен.  Една от най-хубавите икони от края на XV век - известна като "двустранната икона от Поганово", е красяла храма до избухването на Втората световна война. На едната й страна е изобразена Пресвета Богородица Катафаги със Св.ап. и евангелист Йоан Богослов, а на другата - Христовото чудо в Латом. Смята се, че  тя е дарена на манастира от дъщерята на деспот Константин.  Преди войната светинята е била пренесена в България и днес е изложена в криптата на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София.  Иначе в средата на не голям, красиво подреден и поддържан двор се издига манастирската църква. Постройката е скромна на външен вид, но се отличава с интересни архитектурни форми. В източната част на манастирския двор се намира същинския храм. Около резбования иконостас са и големите иконостасни икони, от всички страни ни гледат очите на десетки фигури на светци, застанали един до друг в кротки, благовейни пози, а над тях чак до купола се редят сцени, които ни предават живота и страданията на Спасителя.  В купола и по барабана виждаме Иисус и пророците, а по-долу са евангелистите, а по сводовете са представени най-важните църковни празници:  Кръщение Господне, Преображение, Възнесение и др. Още по-долу, в един непрекъснат пояс и без всякакво разграничение, са изобразени Страданията на Господни, като се започне от Тайната вечеря и се свърши със сцените с разпятието и слагането в гроба.  В подбора на сюжети погановските стенописи представляват част от  византийската художествена традиция на Балканите от VIII и IX век.  Сцените са изпълнени с подробности и се редят една след друга без външни граници, по подобие на стенната живопис от християнския Изток.  Нещо любопитно, което си струва да видите, е своеобразно необичайно явление в  иконописна традиция от онзи период е изображението на персонажите с мустаци, но без брада. Това се среща в "Предателството на Юда" и в "Отвличането на Петър".  И в двете композиции виждаме своеобразни прически, мантии с кръгла изрезка и забрадки със силует на пресечена пирамида.  Свещите, иконите, кръсчетата,  които продават монасите на влизане  в храма може да си купите с български левове и нямайте притеснение за рестото,  защото и него ще го получите в наши пари. Най-многобройни посетители в Погановския манастир са българските богомолци и вярващи, които през празниците и уикендите  идват редовно  с по няколко автобуса. 

Другият манастир е Суковският. Той се намира на десния бряг на река Ерма, край  село Суково - на 18 километра източно от  Пирот и е част от Нишката епархия на Сръбската православна църква. 

Датата на изграждането на този стар български манастир и ктиторите му остават за съжаление не известни. Манастирският храм, посветен на Успение Богородично, е построен в периода 1857-1859 година. Според преданието  Сали бей от Пирот става ктитор на манастира, като издига новия храм  върху основите на стария, в знак на благодарност за оздравяването на сина му Емин. Храмът е изписана и завършен окончателно през 1869-а година от Васил Попхристов от Самоков, за което има надпис в храма. В Суковския манастир подобно Погановския можете  да пазаруват с български левове. 

Интересен манастир е и Темския, които се намира в близост до Пирот в подножието на сръбската част на Стара планина. Той за разлика от Погановския и Суковския е женски. Разположен е на р.Темщица, край едноименото село Темска. В манастира ще видите много надписи, които свидетелстват  за дългата му история на съществуване.  Един от тях разказва за потушаването на Чипровското въстание през 1688-а година.  По-късно манастирът е споходен от същата участ и по време на Австро-турската война разиграла се през 1683-1699. 

През 17 век манастирът се оформя като книжовно, просветно и поклонническо средище. В него има през този период училище, в което се обучават деца от целия регион. Темският манастир се превръща в средище на поклонници от различни краища на българските земи, а от  XIX век - и от Сърбия. Макар че българският характер на манастира е безспорен и че е бил под управлението на Българската екзархия, след Руско-турската освободителна война той остава в Сърбия и се намира днес под духовната закрила на Сръбската Православна Църква. От 1924а година  манастирът е женски, като първите му монахини са от Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44