Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямско-християнски съвет поддържа сътрудничество между двете религии в Кувейт

Снимка: Николай Кръстев


Първите християни, идващи от САЩ, създават малка болница с отделение за жени и построяват сградата на Реформаторската протестантска църква 1931-а година.  Повече от 120 националности живеят в Кувейт, сред тях преобладаващите са представители предимно на християните, мюсюлманите и будистите. Ето какво разказва преподобният Амануел Гариб

В момента в Кувейт живеят 3 млн. жители, от които  2 милиона са  чужденци, а  от тях християните са половин милион,  докато сред кувейтчаните има 150 християни. Мнозинството сред християните в  Кувейт са филипинци, непалци, корейци, както и американци  и англичани. Католиците в Кувейт са 3500, от православните в Кувейт живеят копти, гърци, арменци, както и частта от  индийците които  са част от ортодоксалната общност. Макар да сме от християнската протестанска църква в Кувейт, ние даваме подслон и посрещаме и представители на сирийските и индийските православни. Също така има и още няколко индийски православни общности, които тук в Евангелистката църква провеждат своите богослужения.

Кувейтското правителство е дало религиозна свобода на християните. Ние имаме право да внасяме свои богослужебни книги и библии за нуждите на общността ни. Ще ви кажа още че в Кувейт се намира библейското общество, което е най-голямото, и с най-дълга история в региона на Арабския залив. Ние внасяме библии на повече от 50 езика и съм сигурен, че имаме и библия  на български език. Също така имаме и DVD и CD  материали с християнски песнопения и химни. Като цяло най-много са коптите,  идващи от Египет сред православните - приблизително 7000, следвани от гръкоговорящите, които са около 1000.

Преподобният Амануйл Гареб разказва и какви са неговите родители и от къде са: 

Баща ми идва в Кувейт от Югоизточна Турция, където е бил роден като християнин, а майка ми е иракска християнка. Роден съм тук в Кувейт, когато е била създадена първата болница на американската мисия  и съм гражданин на държавата Кувейт. Ние вече сме трето поколение християни живеещи в тази страната.

На въпрос как ще посрещнат Възкресение Христово, той отговори: Ние ще празнуваме Великден всичко заедно.Тук в нашия храм има Кувейтско християнско дружество за приятелство. Ние християните  се молим за единство и мир на всички наши събратя. 

Гареб обясни и какви отношения с представителите на ислямската общност в Кувейт:

В Кувейт имаме Ислямско-християнски съвет. Той се занимава с поддръжката на диалога на сътрудничество между двете религии. Този диалог е подкрепян от кувейтските власти. Те подсигуряват всички наши необходимости, дават и визи на различни пастори и свещеници които идват сред християнската общност в Кувейт.

В края на разговора ми с преподобния Амануел Гариб, които ръководи християнската протестантска община в Кувейт сити коментира близо тригодишната гражданска война в Сирия, където християните в Близкия изток постепенно изчезват вследствие на конфликта:  Ние гледаме внимателно случващото се там и се интересуваме от ставащото в Ирак и Сирия, където християните не са малко. Молим се по време на службите ни за спиране на конфликтите и етническото противопоставяне, което прераства на моменти  и в религиозна война за съжаление. Също така следим какво се случва и в Ливан. Ние се опитваме да помогнем на жертвите от тези държави. След освобождението на Ирак от режима на Саддам Хюсейн ние се събрахме в Близкоизточния съвет на християнските църкви и осигурихме средства  за иракските християни, но също така помогнахме и на местното мюсюлманско население в Ирак, без да дискриминираме никого, защото става въпрос за наша съседна държава. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44