Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидал Хлайф: Трябва да се търси отговорност на Гранична полиция за нарушенията към бежанците

Михаил Екимджиев: Вече категорично България не е символ нито на толерантност, нито на гостоприемство

Снимка: БГНЕС

На Гранична полиция, която е отговорна за нарушенията спрямо бежанците, трябва да й бъде потърсена отговорност , каза сирийският журналист Нидал Хлайф в интервю за предаването „12+3“ по отношение на доклада на "Хюмън райтс уоч" за бежанците.


Хлайф съобщи, че сирийски бежанци са му разказвали случаи на побои над тях, лошо отношение и заплахи с кучета: България не е страна, която свикнала да посреща такъв голям поток от бежанците. Тепърва полицаите трябва да бъдат обучени и тренирани как да работят с хора, решили да преминат през границата. Българската полиция няма опит в това отношение.

Той добави още, че, освен полицията, и всички институции трябва да бъдат обучени как да се отнасят с бежанците, тъй като те са уязвима група.

Темата за бежанците не е приоритет за държавата и затова я отхвърлят с лека ръка. Тези нарушения трябва да бъдат много добре разследвани. Тези хора трябва да бъдат наказани. Има върнати бежанци в Турция. Има и хора, които са били пребити със семействата си,  обясни още той.

Адвокат Михаил Екимджиев заяви: От една страна сме свидетели как от моментът, в който проблемът с бежанците стана голям, българската държава в лицето на нашите институции толерираше откровено расистко поведение. Представители на българските институции наричаха бежанците канибали, изроди и всичко това се препредаваше по националните медии. Не реагирани нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация, която е създадена точна за това. Свидетели сме в последните дни и на проява на откровен битов фашизъм в казанлъшкото село Розово. Срам ме е от това, което се случва в България. Вече категорично България не е символ нито на толерантност, нито на гостоприемство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44