Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на безработицата до 2016-а година прогнозират икономистите от БАН

Снимка: БГНЕС

Спад на безработицата до 2016-а година прогнозираха икономистите от БАН в годишния си доклад за икономическото състояние на страната. Експертите очакват до края на периода България да отбележи икономически растеж от 3%.

Очаква се известно ребалансиране на растежа, като приносът на вътрешното търсене ще се подобри, макар и плавно, а приносът на външния сектор слабо ще се влоши, коментира икономистът Иглика Василева:

Износът ще има добри темпове на растеж - около 5-6% в реални размери. Очакваме вносът да се повиши и по този начин да окаже негативно въздействие върху растежа поради повишеното вътрешно потребление, инвестиции и поради износа.


Плавното възстановяване на икономическия растеж ще бъде свързано с минимални подобрения и на пазара на труда. Очаква се безработицата да се понижи до около 12% до 2016-а г. успоредно с бавно повишение на заетостта. От догодина ще започне и по-чувствителен растеж на инфлацията, което донякъде ще се дължи на увеличаване на цените на тока, които в момента са изкуствено задържани.

Ниските нива на международните цени, както и на относително бавното възстановяване на вътрешно търсене, ще окажат негативен натиск върху инфлацията. Тази година очакваме даже средногодишната инфлация да бъде минус 0,3%.


Икономистите поставят обаче въпроса, дали изобщо износът може да бъде двигател на икономическия растеж. Виктор Йоцов коментира:

Растеж на износа за сметка на това, че са увеличили стоки с ниска степен на добавена стойност не може да доведе до траен растеж. Не създава работни места, не пълни хазната с данъци и в крайна сметка не е устойчив.

Репортажа на Олга Иванова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44