Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата у нас стават все по-неграмотни, предупреждават учени

Снимка: БГНЕС
Български учени предупредиха, че децата у нас стават все по-неграмотни. Това е и една от причините експертите да предлагат учебният предмет "Граматика" да се изучава в по-горните класове.

Според експерта по български език и литература Станимир Цветков:

Проблемът наистина е актуален. Той, всъщност, дава отговор и на един въпрос, който често ни измъчва - четат и пишат ли българските ученици? Отговорът очевидно е положителен - четат и пишат по не най-добрия начин и очевидно предизвикателството, пред което всички ние сме изправени, са модерните технологии, защото те четат и пишат преди всичко в социалните мрежи. 

Ева Борисова от Асоциация "Родители" посочи: 

Много работим с професор Боян Вълчев от Софийския университет, за да предизвикаме министерството за това да премести граматиката във високата възрастова група, тъй като от първи до четвърти клас това е прекалено абстрактно знание, за което децата не са готови. 

Забавното лятно четене тази година стартира с национална кръгла маса за грамотността на българските деца. Форумът се фокусира върху най-наболелите проблеми, свързани с грамотността на децата, и намирането на начини за тяхното решаване. Кампанията се базира на реално измерими резултати от онлайн читателски дневник. Всяко дете попълва информация за книжките, които е прочело. Различни събития се провеждат в цялата страна за анонсиране и подкрепа на инициативата, а в края на кампанията се обявява победител, избран сред децата, прочели най-много книжки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44