Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа АГ болница в София е единствената, в която психолог работи с майките на недоносени деца

| обновено на 14.05.14 в 11:51

От 12-и май в Неонатологичното отделение на Първа АГ болница „Света София“ в столицата вече има психолог, който работи с майките на недоносени деца. Това каза в предаването „Преди всички“ Василка Руменова от Фондация "Нашите недоносени деца". Тя изрази надежда този опит да бъде последван и от другите неонатологични отделения в страната.

Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено, потвърди доц. Ралица Георгиева - началник на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести.

Преждевременно роденото бебе тежи около 600 до 2 500 грама като има случаи на оцелели деца с тегло под 500 грама. Продължителността на пребиваване в ковьоз зависи от индивидуалните особености на детето. Всички медицински манипулации се извършват в ковьоза. При недоносени бебета честотата на инфекции на дихателните пътища е десет пъти по-висока. Голяма част от тях правят и мозъчни нарушения, които могат да доведат до детска церебрална парализа или епилепсия. Много от преждевременно родените деца са застрашени и от зрителни проблеми или ретинопатия. Основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца са липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата на високотехнологична апаратура и медикаменти.

В сградата на Специализираната болница за активно лечение на детски болести днес беше представена кампанията „Най-големите герои са най-малките“ на Фондация „Нашите недоносени деца“.

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с Василка Руменова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44