Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерешени проблеми около изучаването на български език в чужбина

Снимка: eurochicago.com

Модели за качествено изучаване на български език в чужбина – под този надслов беше конференцията, която се проведе в края на април във Виена.

В чужбина работят около два и половина милиона българи - повече, отколкото в България. Много е важно знанието на български език.

На форума във Виена българските общности в чужбина обмениха опит.

Статистиката сочи, че само в Чикаго български изучават шест хиляди деца, в САЩ те са 30 000. Много голяма е и българската общност в Испания.

Всички те имат основен проблем – с признаването у нас на сертификатите за изучаване на български език.

Какво пречи на Министерството на образованието да промени регламента и да признава сертификата за български на едно дете, учило в чужбина? Растат подписите под петиция в интернет с настояване за решение в полза на децата.

Българските училища зад граница ще бъдат включени в новия училищен закон. В него ще се регламентира и начинът за финансирането им чрез единен разходен стандарт за издръжка и брой ученици, както това е за училищата в България, каза по въпроса просветният министър проф. Клисарова. Трябва да облечем тези училища в законова рамка, защото това са средища за запазване на българската идентичност, смята министърът.

Още мнения по въпроса чуйте в интервютата в предаването "Хоризонт до обед" от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44