Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Градев: Български патриарх не е ходил в Рим

Снимка: www.panoramio.com

Професор Владимир Градев, бивш посланик на България във Ватикана, коментира в "Хоризонт до обед" традиционните посещения на българска правителствена делегация в Рим преди 24-ти май.

Тази традиция започна още по времето на Тодор Живков и продължава вече 35 години. Не е задължително това да се случи на 24-ти май. В дните сряда, събота и неделя папата не приема при никакви обстоятелства. Винаги когато 24-ти май се пада в някой от тези дни, аудиенцията се премества в друг удобен ден за папата и правителствената делегация. Когато на 24-ти май 2002-ра година папа Йоан Павел Втори дойде в България, срещата на правителствена делегация с него беше на 11-и май, припомни професор Градев.

От 35 години за първи път няма да има среща с папата преди 24-ти май. Аудиенцията на премиера Орешарски при папата ще се състои на 28-и май. 

Български патриарх никога не е ходил в Рим да се поклони на гроба на Свети Кирил. Ако искаме да утвърждаваме делото на Светите братя Кирил и Методий, първото нещо, което трябва да направи Негово светейшество, е да се поклони на гроба на Свети Кири
л.

Още от коментара на проф. Градев чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44