Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов: ГЕРБ може да вземе седем мандата

Снимка: БГНЕС

На базата на досегашните данни нямаме шест мандата за ГЕРБ и по четири за БСП и ДПС, а имаме седем мандата за ГЕРБ, за БСП - четири, три за ДПС, два за "България без цензура" и един за Реформаторския блок. Ако ГЕРБ не успее да спечели този мандат, той не отива в ДПС, а в Реформаторския блок. Това каза в "Преди всички" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Рано е да се обобщят всички сигнали за нарушения. Главният проблем е в прекалено големия брой наблюдатели и застъпници. Голяма част от тях дори не знаеха от кои граждански сдружения са наблюдатели. Това засилва съмненията, че са контролирани гласоподаватели, отбеляза Томов.

Най-важната задача на ЦИК е да анализира собствената си изборна практика. Тази избирателна комисия беше поставена в много трудни условия. Започна да работи два месеца преди изборите в съкратени срокове.

Томов коментира и проблема с отварянето на бюлетината – имаше препоръка да се сгъва двойно, за да не се отваря.

Особен технически проблем със сгъването няма.

Засега напредъкът с обработката на протоколите е нормален. Досега са обработени над половината от секционните протоколи. Обявяването на крайния резултат ще зависи от темпото, с което ще отстраним техническите грешки. Очаквам най-късно в сряда сутринта да бъдат съобщени резултати на базата на 100 процента обработка. Преференцията ще бъде отчетена днес, добави говорителят на ЦИК.

Не е изненада, че българинът се възползва от преференцията – над 40 на сто от хората са се възползвали от преференциален вот.

Тенденцията ГЕРБ да набира гласове се оформи месец преди изборите и би следвало да бъде отчетена от колегите. Така Томов коментира изследванията на социолозите, които бяха доста далеч от резултатите.

Интервюто с Цветозар Томов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44