Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Саймън Ашууд: Фараж събра наказателния вот срещу политическия елит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮКИП успешно свири по струните на хорската чувствителност срещу неуспеха на днешната политика. Гражданите смятат, че независимо от коя партия са, всички политици са едни и същи и не защитават техните интереси, каза в интервю за "Събота 150" д-р Саймън Ашууд. Той е асоцииран декан и преподавател по политически науки в Университета в Съри, Великобритания. Сред основните сфери на изследване за него е британският евроскептицизъм и отношенията с ЕС.

Въпреки че Партията на независимостта проведе кампанията си основно с призиви против евроинтеграцията и безконтролната имиграция, смятам, че тя всъщност постигна нещо много по-дълбоко, смята д-р Ашууд. Със сигурност нивото на обществена подкрепа за ЕС е относително ниско в Обединеното кралство. Но не трябва да надценяваме този факт- ако погледнем аргументите, които мнозинството от гласувалите за ЮКИП посочват, ЕС не е на първо място – той дори не е на второ и трето. На първо място като мотив хората посочват това чувство на отритнатост и изключеност от политическия процес. Да не забравяме, че Британската партия на независимостта съществува от повече от 20 години насам. Антиевропейската реторика според мен не е основната причина – тази партия се превърна в пример за това, как сериозната политика вече не работи. Тя даде възможност на британците да гласуват наказателно. Не само консерваторите и лейбъристите, но и цялата политическа класа не успяха да разгадаят какво всъщност представлява ЮКИП. През цялото време водещите формации се опитваха да представят тази партия като група луди индивиди, които не са представителни. Елитът подцени обществената тенденция, която позволи на Фараж да вземе гласове отляво и отдясно, каза д-р Саймън Ашууд.



Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44