Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от Спешна помощ: Не сме склонни на компромиси

Снимка: БГНЕС
Продължават протестите на лекарите от столичната Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев. До момента заявления за напускане на работа са подали 103-ма служители на центъра, каза в "Преди всички" д-р Драгослава Балова от Спешния център в София. Тя коментира, че медиците ще отидат на срещата с министър Андреева, но колегите й не са склонни на компромиси.

До три месеца може да няма кой да оказва спешна помощ в София. Длъжни сме да направим нещо, за да могат следващите да работят по-добре. Промените, които искаме, са в полза и на пациентите
, категорична е д-р Балова.

Според д-р Балова, оповестените данни за щатното разписание в Центъра не отговарят на истината.

Това не е вярно. Администрацията, доколкото знам, е 62-ма души, но има позиции в центъра, които работят като хигиенисти, като охрана. Те се водят административни длъжности. Всъщност са много по-малко от това, което изнесе като данни доктор Андреева.

Д-р Балова каза, че не разполага с точни данни, но изрази убеденост, че не са сто души и не са с по-високи от нашите заплати. Одитът е продължил четири месеца и няма такова нещо. Това са измишльотини.


Д-р Балова коментира и действията на колегите си в защита на директора на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев:

Доктор Георги Гелев беше просто черешката на тортата. Решихме, че не е редно да наказват човека за неща, които са се струпали като проблеми от години. При нас има недофинансиране. Бягат младите лекари, защото не се урежда въпросът с техните специализации. Доколкото знам, той пише писмо след писмо от години наред. Никой нищо не прави по въпроса и така изведнъж, понеже цялата поредица от ръководства на това министерство не е свършило нищо по въпроса, ще го уволнят него, което не е редно, разбирате ли? Просто не е справедливо, категорична е д-р Балова.

Ако дойде някой друг, ще има нужда от много време, допълни тя. Д-р Балова допълни, че колегите й искат ясна дефиниция за това що е спешност. Промените ще бъдат в интерес преди всичко на пациентите, допълни д-р Балова.

Цялото интервю с д-р Балова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44