Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев: НС отхвърли искането за референдум, защото го е страх от гласа на българския избирател

Снимка: БГНЕС

Късно снощи парламентът отхвърли искането да се проведе референдум за изборните правила през есента. Димитър Главчев, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, го определи като поредното неудачно решение на парламента в сегашния му състав.

Страх от гласа на българския избирател и несъобразяване с него. Няма как да се дадат доводи в полза на това да не бъде изслушано мнението на българските граждани по такъв важен въпрос. Надяваме се ВАС да се произнесе в полза на жалбата на Инициативния комитет. Не са чак толкова много референдумите в съвременната българска история и си струва, когато представителната демокрация куца, да се даде възможност чрез пряка демокрация да бъдат решени основни въпроси, касаещи обществото. Референдум наистина трябва да бъде проведен, когато гласовете са повече от 500 хиляди

По отношение на договорките на Консултативния съвет по национална сигурност при президента и за това как изглежда политическото време за ГЕРБ до предсрочните избори Главчев каза:

Подготвяме списък от законопроекти. Смятаме, че такива именно трябва да бъдат гледани от сегашния парламент, а не дългосрочни, какъвто беше гледането на членове на Сметната палата. Законопроекти, свързани с европейското законодателство, ратификации на конвенции - от такъв тип би трябвало да бъдат решенията, които да се вземат от НС. Най-късната дата на разпускане на сегашния парламент е 12-и август, а най-ранната - 28-и юли. Очакванията към кабинета са пак в тази посока - решенията да се общоприемливи. Вижда се, че МС не се ползва с достатъчно доверие, за да взима решения с по-сериозни последствия

Според него вероятните дати за избори са 28-и септември или 12-и октомври.

Народното събрание трябва обсъди върнатите от президента Росен Плевнелиев разпоредби от Закона за МВР, които се отнасят до средствата за подобряване на социалните и икономическите права на служителите в министерството. Димитър Главчев заяви, че той и колегите му няма да се регистрират за участие в обсъждането на тази точка от дневния ред.

Чуйте разговора с Димитър Главчев от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44