Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивица Дачич: България подкрепя европейската перспектива на Сърбия

Ивица Дачич
Снимка: ЕПА/БГНЕС
България дава подкрепата си за европейската перспектива на Сърбия и това се потвърди  и от разговора с българския ми колега Кристиян Вигенин. Той каза, че България ще продължава да подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС. Сърбия очаква през тази година да отвори преговорните глави 32 и 35 и така да бъде  продължен европейския път на Белград така, както е планирано. През месец януари официално започнаха преговорите на Сърбия за членство в ЕС. За Белград това е много важен процес  да стане член в крайна сметка на Евросъюза, а това означава да бъдат приети цял пакет от закони, правила, както и вътрешнополитически реформи и продължаване  в крайна сметка на диалога с Прищина. Така сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич отговори на въпрос как гледа на развитието на европейската перспектива на Сърбия и каква е ролята на България в нея. Интервюто на Николай Кръстев беше излъчено в предаването "Събота 150".

Сърбия и Русия след посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград остават партньори, как гледате на развитието на тези контакти с Москва в контекста на случващото се в Украйна? 

Пътят на Сърбия към ЕС не означава да бъдем неприятели към всички онези, които не са членове на организацията. Ние смятаме, че пътят ни към ЕС не е против Русия.  Някои от държавите от ЕС са външнотърговски партньори на Русия, както и Москва има много високо равнище на търговски отношения с Брюксел.За Сърбия приоритет е членството в ЕС, но също така желаем да развиваме добри отношения с Руската федерация, с която Белград има определени търговско- икономически споразумения, който включват  и безмитнически договори. В подобна ситуация сме с Турция, Казакстан и Азърбайджан. Сърбия никога няма да води нито антиевропейска и нито антируска политика. 

В този смисъл, господин министър, дали ще трябва  да променяте сръбската външна политика по отношение на Русия и дали тази близост на Белград с Москва няма да пречи на курса ви за членство в ЕС?

Сърбия има ангажимента и задължението да  синхронизира своята политика с ЕС, но това означава да се напредва по пътя към процеса на интеграция към Брюксел.Това означава да взимаме в Сърбия впредвид различните позиции и декларации,  когато работим в сферата на външната политика и това така ще бъде. Белград смята, че всички проблеми трябва да се решават  чрез диалог, което означава че настояваме да се намери решение и до си води диалог с представителите на Прищина. Такъв вариант трябва да се търси и с представителите на Украйна.  През следващата година Сърбия ще бъде председателстваща Организацията за сигурност и сътрудничество, което ще бъде голяма отговорност за Белград  и ще бъде сериозно предизвикателство пред нас, когато става въпрос, че ще ръководим ключова организация в сферата на сигурността и стабилността  на европейския континент. 

Кой бяха ключовите послания на вашия колега руския външен министър Сергей Лавров  в Сърбия  и дали те не бяха свързани с изграждането на газопровода „Южен поток“? 

Нямаше нищо различно извън двустранните руско-сръбски отношения, които  са  добри и приятелски. Той от 2011год.не беше идвал в Сърбия и Белград и показа, че иска да бъдат подобни посещения да станат редовни, каквито са ни с останалите страни. За нищо друго не сме разговаряли в Белград и не сме скрили от обществеността онова, което излезе в крайна сметка в медиите. Дори напротив. Имаме добри отношения. Русия не е против европейския път на Сърбия, също така Белград няма да води от своя страна антируска политика по пътя към ЕС. Белград смята че „Южен поток“  е важен за интересите на всички страни, през които преминава, както и на цяла Европа. Смятаме че всички тези  аргументи ще бъдат  взети под внимание, когато ЕС ще взима  решение за по-нататъшното му развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44