Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тончев: 16 на 12 е съотношението на твърдите ядра в ГЕРБ и БСП, АБВ е на ръба на 4-процентовата бариера

Снимка: БГНЕС

Ново социологическо проучване показва, че шест политически сили имат шанс да влязат в следващия парламент. Допитването е извършено от "Сова Харис" по поръчка на агенция БГНЕС. Според данните ГЕРБ би получила 23%, а БСП - 15,2 на сто. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията "България без цензура"–ВМРО–Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с на подкрепата на 2,7%. Малка е вероятността в следващото Народно събрание да влязат представители на националистическите формации, показват още данните на "Сова Харис".

Васил Тончев, директор на социологическата агенция "Сова Харис", заяви в предаването на "Хоризонт" "12+3", че шест партии могат да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание, ако изборите са сега. Той обаче подчерта, че ситуацията се развива толкова динамично, че данните са по-скоро ориентир, отколкото прогноза. Много, много неща могат да се променят за оставащите два месеца до изборите. Хората нямат доверие на политиците, на институциите и е възможно да се преориентират или да останат пасивни. 22 на 15 е съотношението между двете най-подкрепяни партии, 22 е за ГЕРБ, 15 за БСП.

16 на 12 е съотношението на твърдите ядра на двете партии.
Най-големият въпрос е колко души ще гласуват, много вероятно е да са над 50%, тъй като тези, които заявяват, че ще гласуват, са 47 на сто от анкетираните. На парламентарни избори обикновено гласуват около 60%.

Като най-значима фигура в момента изпъква лидерът на опозицията Бойко Борисов.

Според Тончев бъдеща коалиция ГЕРБ – ДПС би могла да донесе така нужната за страната стабилизация.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Васил Тончев и оценката му за правителството можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44