Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Събарянето на постройки в Стара Загора противоречи на Конвенцията за правата на човека

Снимка: Венелина Попова


Събарянето на къщите в старозагорския квартал "Лозенец" противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, каза в предаването "Хоризонт до обед" Орхан Тахир от Гражданската организация "Гражданско общество в действие".

През 2012-а година съдът в Страсбург постанови решение срещу България по делото "Йорданова и други срещу България". В него много ясно се заявява, че подобен тип разрушаване на къщи тогава, когато това е единственият дом на хората, е недопустимо. В продължение на много години властите са позволили на тези хора да построят домовете си там и дори в конкретния случай в Стара Загора много от хората там са имали адресни регистрации, ток, вода и всякакви други услуги.

Незаконно строителство има и ще има, докато властите в България го позволяват, категоричен бе Тахир и припомни, че този проблем е от повече от 20 години, а в това време местните власти са поощрявали този процес да продължава. За случая в Стара Загора трябва да има диалог между местната власт и местната ромска общност. Проблеми не се решават по този начин, те се усложняват, изказа мнение той.

Смятам, че кметът на Стара Загора конкретно има вина за това положение. Чухме обвиненията срещу него в купуване на гласове. Смятам, че прокуратурата има пълно основание в момента да се самосезира и да започне производство по Наказателния кодекс срещу кмета на Стара Загора.

Тахир коментира още: Така, както се развиват нещата, особено с наближаването на изборите през есента, определени кметове на определени места ще търсят възможност за печелене на дивиденти с подобен тип акции. Събарянето на къщите в Стара Загора, където кметът е от ГЕРБ, съвпадна с посещението на Бойко Борисов в града. Това не е случайно. Подозирам, че Бойко Борисов иска да печели политически дивиденти от тези ексцесии, защото досегашният опит показва, че когато се нажежава обстановката и когато се появява етническо напрежение, партиите, които печелят, не са националистическите партии, а това е партия ГЕРБ.

Преди време Фондация "Дон Боско България" откри център за деца и младежи именно в квартал "Лозенец" в Стара Загора. Ярослав Фогл от фондацията обясни как ще се отрази събарянето на постройките на ромските деца:

Това, че нещата се решиха така, без някой да положи усилия за диалог или по някакъв начин да разговаря с ромите и да им се помогне за документите и да се преместят на законно място – това е проблем. Сега всичко се прави насила, което вдига напрежението и усложнява нещата. Мисля, че за бъдещите поколения това ще допринесе за още по-голямо затваряне на ромския етнос.

Фогл смята за правилно премахването на незаконните постройки, но не е съгласен с начина, по който това се прави.

Интервютата чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44