Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще влезе в заседателната зала на парламента само когато бъде предложена за гласуване оставката на правителството

Янков: Парламентаризмът е стоене в зала и говорене

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще влезе в заседателната зала на парламента само когато бъде предложена за гласуване оставката на правителството, подчерта депутатът Ивелина Василева в предаването "Преди всички" и допълни, че предвиденото в дневния ред увеличение на парите за болниците няма как да стане без актуализация на националния бюджет: Точката за НЗОК е втора, но липсва точката за актуализация на бюджета на държавата. Едното без другото е невъзможно и невалидно. В историята на парламента тази институция не е имала толкова ниско ниво на доверие. Имаше поредица от договорки при президента, но те не се изпълняват. Ще бъдем в праламента, но това, което сме заявили, е категорично. Ще влезем само за да гласуваме оставката на Орешарски. Не сме се скрили. Непрекъснато оповестяваме нашата позиция.

По въпроса за оставката на Иван Искров Василева коментира: Това е несериозно от ръководител на такава тежка институция. Изказването на Искров е нонсенс. Очакваме оставката.

Парламентът трябва да изслуша премиера, изтъкна Янко Янков от ДПС: Нека да чуем финансовия министър, нека да чуем премиера - защо не се налага актуализацията на бюджета? Нека да влязат в залата и да кажат как Здравната каса ще си изпълни ангажиментите към българските граждани.

Относно решението на ГЕРБ да не влиза в пленарна зала Янков каза: Това е безотговорно поведение. Да не влизаш в залата и да си получаваш заплатата...

Депутатът от ДПС смята, че няма основателна причина да не работи парламентът: Няма промяна от това, което е договорено при президента. Можехме да свършим много неща и да не разочароваме гражданите. Няма причина  да не работи парламентът. Това, което правите, е бумеранг. То ще се върне.

Преполагам, че оставката на премиера ще се случи днес или утре.


Готовността за оставка на гуверньора на БНБ Янков коментира така: Нашият лидер каза още в началото, че ние не настояваме за оставката. Парламентът няма потенциал да избере нов председател. Това трябва да го направи следващият парламент.

Интервюто на Силвия Великова с Янко Янков и с Ивелина Василева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44