Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гай Райдър: Следващото редовно правителство на България да се заеме сериозно със сивата икономика

| обновено на 11.08.14 в 14:02
Снимка: Биляна Борисова

Международната организация по труда започна мащабна дискусия как да се справим с проблемите на сивата икономика. В повечето части на света става дума за слабо развит държавен апарат, неадекватни инспекции и неадекватно прилагане на закона. В страните от балканите, легалната икономика се свива основно заради кризата и хората просто се опитват да оцелеят и да си намерят прехрана.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Гай Райдър, директор на Международната организация по труда. Той призова следващото редовно правителство на България да се заеме сериозно със сивата икономика. Опитът от последните години показва, че прекалената финансова дисциплина и орязването на работните заплати вредят на икономическия растеж и потреблението, допълни той:

Можеш да намалиш данъците, да намалиш заплатите, да правиш каквото поискаш, но ако няма търсене на това, което произвеждаш, фирмата ти няма да успее. Затова трябва да се работи за подобряване на условията на трудовия пазар. Споменахте примера с Обединеното Кралство. Там цифрите са наистина впечатляващи. Безработицата е малко над 6%, има лек икономически ръст, но ситуацията трябва да се погледне по обстойно. Там има почти 1,5 млн. души, които работят на договори с неопределено почасово работно време. Според тях работникът може да бъде повикан по всяко време без да има гаранции за часовете труд, които ще положи. Трябва да се гледа и качеството на работните места, защото суровата статистика не ви дава пълната картина. Колкото до България, чух от вашите лидери на конференцията тук, че трябва да има ангажимент на държавата. Трябва следващото правителство , което ще имате през октомври да се ангажира да работи в тясно сътрудничество със социалните партньори , за да измисли специфичен български модел за успех. Международните организации като МОТ не трябва да идват у вас и да дават магически рецепти. Те просто трябва да подкрепят мерките, които българите смятат за най-подходящи. 

Гай Райдър заяви, че правата на миграционните работници във Великобритания трябва да бъдат защитени сериозно и те да получават реални минимални заплати, а това зависи от трудовия инспекторат.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44