Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската "Нафтогаз" обеща равномерен транзит на руски природен газ за Европа

Украинската компания "Нафтогаз" заяви, че ще осигури равномерен транзит на руски природен газ за Европа, дори ако Украйна наложи нови санкции спрямо Русия.

Агенция Ройтерс цитира изпълнителният директор на "Нафтогаз" Андрий Коболев да подчертава, че компанията потвърждава своята готовност да продължи равномерното транзитиране на руски природен газ към европейските потребители.

Повод за това изявление на "Нафтогаз" беше изказването в края на миналата седмица на украинския премиер Арсений Яценюк, че Украйна обмисля да наложи санкции (забрана) на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната, вероятно визирайки и доставките на руски природен газ за Европа. Днешното изказване на Андрий Коболев обаче представлява известно отстъпление от тази позиция на Яценюк, вероятно в резултат на спешни "обаждания" от Европа.

Междувременно енергийният министър на Украйна Юрий Продан обяви, че евентуалният списък със санкции спрямо Русия ще бъде определен от парламента на страната и ще засегне руски компании без значение на транзитния пренос на техни ресурси през Украйна.

Според словашката газопреносна компания, подаването на руски природен газ през Украйна за Европа е нормално, докато Европейската газова инфраструктура съобщи, че до края на миналата седмица Киев е увеличил своите газови запаси до 48,7% от възможния капацитет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Според OMV украинската криза няма да засегне проекта за газопровод "Южен поток"

Ескалацията на напрежението между Запада и Русия относно украинската криза няма да доведе до провал на планирания газопровод "Южен поток" , съобщава "Файнешъл таймс", цитирайки ръководителя на австрийската енергийна група OMV. Руският..

публикувано на 11.08.14 в 13:58

Според Яценюк транзитните санкции, които Украйна обмисля да наложи на Русия, ще засегнат "всички видове транзит"

Украйна обмисля да наложи санкции (забрана) на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната, вероятно визирайки и доставките на руски природен газ за Европа. Отговаряйки на въпрос на журналисти, дали..

публикувано на 08.08.14 в 16:38