Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинската власт призовава България и ЕС да преразгледат военното си сътрудничество с Израел

Снимка: БГНЕС

Палестинската власт призовава България и останалите страни от Европейския съюз да преразгледат военното си сътрудничество с Израел заради насилието в Газа. Това заяви в интервю за БНР посланикът на Палестина у нас Н.пр. Ахмед ал Мадбух.

Действията на израелската армия противоречат на международното право, смята палестинският посланик в София:

Ние призоваваме всички държави в света, които имат военни споразумения с Израел, да ги преразгледат, защото Израел се възползва от тези споразумения, за да избива нашите деца и жени.

През 2012-а година българският министър на отбраната подписа в Тел Авив споразумение за сътрудничество с Израел във връзка с провеждане на военни тренировки и учения, а миналата година се проведе една от най-мащабните българско-израелски летателни тренировки, наречена " Collector's Item 12" с участието на израелски изтребители F16 и други летателни машини.

От външното ни министерство отговориха пред “Хоризонт”: Отношенията между България и Израел са на ниво стратегически партньорства. Споразуменията, в която й да е сфера, не са насочени срещу трета държава. България нееднократно е заявявала принципната си позиция за постигане на трайно решение на близкоизточния конфликт на база създаването на две независими държави, живеещи в мир.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44