Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракският посланик не потвърди информациите за оръжейна помощ от България за кюрдските сили за сигурност

| обновено на 27.08.14 в 10:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирак приветства изразената политическа подкрепа от страна на България, заяви в интервю за БНР иракският посланик в София Асад ал Самарай. Той отказа да потвърди информациите за планирана оръжейна помощ от България за кюрдските сили за сигурност, които се бият с радикалната групировка "Ислямска държава".

На 15-и август министрите на външните работи на Европейския съюз приеха една декларация, в която обещават да окажат помощ на Ирак. Именно в контекста на въпросната декларация министри от няколко европейски държави посетиха Ирак. Нашето правителство изразява задоволство от това сътрудничество с Европейските партньори. Имаше наистина един кратък период, в който кюрдите бяха отдалечени от централното правителство, но сега те се върнаха към сближаване с централната власт. Централното иракско правителство вече предостави военна помощ на властите в региона на Кюрдистан оръжия и боеприпаси. Също така иракските военновъздушни сили оказват помощ на кюрдските бойци пешмерга в борбата им с терористите,
каза Асад ал Самарай.

Интервюто на Никола Миладинов с посланик Асад ал Самарай можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44