Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Людмила Улицкая: Ситуацията между Русия и Украйна прилича на началото на Първата световна война

Снимка: www.dagmol.ru

Случващото се в момента в Русия и Украйна има много аналогии с началото на Първата световна война, смята известната руска писателка Людмила Улицкая. В интервю за предаването "12+3" руската писателка нарича себе си една от малцината, които гледат негативно на развоя на днешната ситуация между Русия и Украйна:

Светът днес стана доста по-тесен, отколкото беше преди 150 години. И събитията, които днес се разгръщат в Русия, не могат да не влияят на световното разпределение на силите. За съжаление има вероятност тук да бъдат обхванати и други страни. От началото на Първата световна война изминаха точно 100 години и трябва да признаем, че има много аналогии със ситуацията в момента – огромен национален подем, войната се харесва на хората, 82 процента от народа ни подкрепя тези действия. Аз, за съжаление, съм към малцинството, което гледа негативно на тази ситуация и смятам, че стоим на прага на Трета световна война. 


Улицкая изразява опасение, че Желязната завеса може отново да се спусне над Русия: Проблемът е, че в това отношение ние имаме доста горчив исторически опит. Днес няма Желязна завеса, но пък тя придобива друга форма – икономическа. И ние нямаме никакви гаранции, че утре границите няма да се затворят.

Интервюто на Ангелина Пискова с Людмила Улицкая можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44