Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Джеймс Джоунс: Главното оръжие на господин Путин е енергетиката

Снимка: БГНЕС

НАТО да поеме водеща роля в енергийната сигурност и САЩ да помогнат на източноевропейците срещу газовата и петролна зависимост от Русия. За това призова бившият командващ силите на Алианса в Европа генерал Джеймс Джоунс. Той участва в кръгла маса в София, посветена на предизвикателствата пред Северноатлантическия пакт. Главното оръжие на господин Путин е енергетиката. Той се възползва от уязвимостта на Европа и нейната енергийна зависимост от Русия. Знам, че в България това е голям проблем, каза американският генерал Джеймс Джоунс, който допреди няколко години съветваше президента Обама, след като се оттегли от активна военна служба.

Стратегическа цел на Съединените щати и Канада трябва да бъде да помогнат на европейците да намалят зависимостта си от руски нефт и газ
, призова Джоунс, имайки предвид революцията на добив от шистови скали, която ще направи до няколко години Америка по-голям производител на петрол от Саудитска Арабия.

Енергийната сигурност сега е също толкова важна, колкото и военната сила
, предупреди бившият натовски генерал и предложи на следващата Среща на върха на Алианса да участват и енергийните министри на страните-членки, наравно с колегите си от отбраната и външните работи.

Репортажа на Никола Миладинов, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44