Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров: Всичко в Ченгене скеле е незаконно

Снимка: БГНЕС

Рибарското селище край Бургас, което е известно като Ченгене скеле, възниква в края на 70-те години на миналия век. Там тогава се местят всички рибари, тъй като по същото време бургаското пристанище се разраства и се обособява като промишлено. С държавни средства се изграждат двата канала и предпазна дига в района, където се влива и река Отманлийска.

Преди няколко дни, в резултат на поройните дъждове, селището беше залято и много от местните жители останаха без подслон и лодки.

Разруха и опустошение е видял след бедствието Христо Димитров, който снима специален филм за Ченгене скеле:

Това е страхотен проблем за тези хора, още повече, че за много от тях рибарството е техният бит, поминък и съдба, с това си вадят и хляба. /…/ До ден днешен там няма нищо законно. Както се изразяват местните хора, там няма един пирон законен. Непрекъснати борби се водят от тези хора да се узакони и никой не смее там да вложи някакви по-сериозни средства.

Димитър Янчев, председател на сдружение "Морски сговор", обяснява, че всичко, което е трябвало да се свърши от Общината, е свършено:

Имаме общ и подробен устройствен план, имаме селищно образувание, които са влезли в сила. Сега остава последната стъпка – хората да придобият земята под постройките си. Това зависи от министъра на земеделието. /…/ Нищо не може да се прави и проектира, без да се узакони селището, без да се придобие собствеността на земята.

Местните не могат да кандидатстват и за средства за подпомагане на пострадалите след наводнението, защото нормативно селището не съществува.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44