Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще отговори на новите европейски санкции с контрамерки

Русия ще отговори на новите европейски санкции с контрамерки, които ще бъдат съизмерими с нанесените от тях икономически загуби. Това съобщи външното министерство в Москва.

Политиката на ЕС да продължи с налагането на нови санкции срещу Русия е неприятелска проява, която противоречи на интересите и на двете страни, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. По думите му, тези санкции са нелегитимни според международно-правните норми, тъй като подобни ограничения могат да се въвеждат само с решение на СС на ООН.

Междувременно стана ясно, че руските власти са готови с втория пакет ответни санкции и според президентския съветник  Андрей Белоусов, те отново ще засегнат чувствителни за европейските износители групи стоки. Един от вариантите е да бъде ограничен вноса на автомобили, предимно употребявани, а също така на някои изделия на леката промишленост, които лесно могат да бъдат заменени с местно производство. Съветникът на президента Владимир Путин обяви също така, че властите задължително ще окажат помощ на руските компании, които попаднат под ударите на западните санкции.

В очакване на новия списък ограничения от страна на ЕС, руският фондов пазар бележи сериозен спад, а доларът достигна до своя исторически връх спрямо рублата.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Новите европейски санкции срещу Русия влязоха в сила

Новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради конфликта в Украйна влязоха в сила, след като бяха публикувани в официалния вестник на Съюза.  Новият кръг европейски санкции срещу Русия засягат руската петролна компания "Роснефт", фирмата..

обновено на 12.09.14 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44