Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Ковачевци решава дали ще има първи учебен ден в село Калище

Снимка: Община Ковачевци
Васил Станимиров – кмет на община Ковачевци, отговори в "Преди всички" на въпроса: Ще има ли първи учебен ден в с. Калище? Там възникна напрежение заради това, че в училището бяха записани деца–бежанци:

Извънредно заседание на Общинския съвет в Ковачевци и среща с родителите ще решава днес дали ще има първи учебен ден. На нас ни се каза в последния момент – в петък, че ще имаме деца, без документи. Първо, те трябва да изучат български език и след полагане на изпит имат право да бъдат записани. Това не е станало с тези деца–бежанци. Те са ни спуснати. Казаха ни, че ако не ги запишем – ще ни бъде отнет  автобусът, ще ни бъдат наложени финансови санкции, че ще бъдат експортирани с полиция до училището и т.н. и други санкции.

Приехме бежанците, когато се нуждаеха. Оказахме им помощ. Те са хора. Както имаме проблеми с нашите хора – така и с тях. Министерството на образованието цяло лято спаха. Не подготвиха приемането на тези деца. Как си представяте деца, които не говорят български език – да бъдат обучавани с нашите деца, коментира Васил Станимиров.

По думите му родителите имат причини да се притесняват: Не съм ги видял още децата. И не искаме бежанците да останат при нас. Обслужването на центъра за бежанците ни вреди.

Интервюто на Силвия Великова с Васил Станимиров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44