Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ратифицирано е споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз беше ратифицирано едновременно от Европейския парламент и украинската Върховна рада с безпрецедентен паралелен вот и при пряка видеовръзка между Страсбург и Киев. Документът очертава пътя за политическата и икономическа интерграция на страната. Заради него преди по-малко от година започнаха протестите там и одобряването му днес се смята за акт с историчесто значение и за Евросъюза, и за Украйна.

Никоя страна не е платила по-висока цена за правото да се нарича европейска, заяви в емоционално обръщение по повод гласуването украинският президент Петро Порошенко. По думите му, стотиците, които загинаха в последните месеци, са дали живота си не само за Украйна, но и за Европа. Европейският парламент ще продължи да подкрепя украинския народ, увери неговият председател Мартин Шулц - за да може мечтите на хората от "Майдана" да се превърнат в реалност.

Украинският президент обяви, че ще поиска от правителството още от утре да започне да прилага принципите на документа, свързани с демократизацията на страната, инвестиционния климат и икономическия растеж.

Реалното му влизане в действие ще бъде факт след ратификация от всички страни-членки, очаква се тя да отнеме около 2 години. Предварителното прилагане на зоната за свободна търговия, която ще отмени вносните мита и ще осигури свободен достъп до европейските пазари, няма да започне преди 2016-а година. Междувременно Европейският съюз ще продължи да поддържа преференциален режим за украинските стоки.

Споразумението за асоцииране е условие, но не и гаранция за присъединяване към Европейския съюз. По време на днешните дебати тук никой не спомена кога Украйна би могла да стигне и до европейско членство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Споразумението за асоцииране на Украйна ще направи възможна политическата и икономическа интеграция на страната

Европейският парламент предстои днес да гласува споразумението за асоцииране на Украйна, което през ноември миналата година стана повод за масовите протести в страната. Те започнаха, след като тогавашният президент Виктор Янукович в последния момент, под..

публикувано на 16.09.14 в 12:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44