Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 876 000 лева ще са нужни за организацията на изборите зад граница


Милион и 876 хиляди лева ще са нужни за организацията на изборите зад граница, обявиха от външното ни министерство. Сумата надхвърля първоначално предвидените 1,2 млн.лв. поради безпрецедентния брой разкрити избирателни секции в чужбина - общо 426. Парите ще отидат за наеми на помещения, консумативи и командировъчни на допълнително 388 държавни чиновници, които извънредно ще пътуват до различни населени места за гласуване. Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова обяви, къде е най-голямо увеличението на избирателните секции спрямо последните парламентарни избори:

На първо място поставяме Турция, която и на предишните избори 2013-а година за Народно събрание е имало най голям брой секции - 86. Сега са 136. Седемкратно увеличение бележи Норвегия. Само с една секция са седем. Четирикратно увеличение наблюдаваме в САЩ, Великобритания, Германия, Нидерландия. В проценти: Испания - 71 процента, Турция – 58%, Гърция – 50% и 88 процента е общото  увеличение на броя на секциите спрямо 2013 година.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44