Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шагунов е написал за минути Химна на независимостта

Снимка: предоставена от Румяна Емануилиду

Георги Шагунов е написал едновременно текста и музиката на Химна на независимостта веднага след като научава новината за обявената официално независимост на България. Данка Георгиева, директор на Държавен архив в Бургас, разказва, че оригиналът на текста и партитурата се съхраняват в музея.Снимка





Духовата музика на 24-ти Черноморски пехотен полк на Нейно Величество царица Елеонора изпълнява и Химна на независимостта заедно с химна на страната, тогава "Шуми Марица", като дефилира из Бургас по повод радостното събитие. 

Шагунов е роден в Пловдив през 1873 година, учил е във Франция, в консерваторията в Лион, където бил помощник-капелмайстор. В България е работил първо в родния си град на същата позиция към Трети конен полк, а в Бургас, от 1887 година, е военен капелмайстор. Маестрото е автор на повече от 500 произведения, като че ли най-известен е маршът му "Един завет", разказва Данка Георгиева и подчертава, че Шагунов е енциклопедична личност, допринесъл много за музикалния напредък на България и като педагог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44