Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия също ще се включи в ударите срещу "Ислямска държава" в Ирак

Белгия е на път да стане втората европейска страна, която ще се включи в ударите срещу "Ислямска държава" в Ирак. Решението на парламента се очаква днес. Шест изтребителя Ф-16 са готови да излетят веднага, след като той даде зелена светлина.

Съобщението, че Съединените щати официално са поискали Белгия да се включи в коалицията срещу джихадистите с 6 изтребителя Ф-16 е било направено снощи в Ню Йорк от премиера Елио ди Рупо, който е там за участие в Генералната асамблея на ООН. Той не е дал ясен отговор дали многоцелевите изтребители ще нанасят въздушни удари, като е заявил само, че кой какво прави, ще решава коалицията, очевидно под американско командване. Белгийското участие по думите на Ди Рупо, ще се разпростира само на територията на Ирак, защото властите там вече са поискали съдействие от международната общност, но не и в Сирия. Премиерът даже е изразил съжаление, че там са били нанесени въздушни удари без мандат от ООН.

Според медиите в Брюксел белгийските изтребители Ф-16 имат готовност да излетят буквално до часове – веднага щом парламентът даде съгласие за участие в операциите в Ирак, което се очаква да стане по-късно днес. Белгия вероятно ще изпрати там и военнотранспортни самолети и специални части.

Франция вече участва в ударите срещу "Ислямска държава". Според Би Би Си в петък и британският   парламент ще обсъжда евентуално включване на страната. Германия обяви, че няма да участва във въздушни удари или сухопътни операции, но вече реши да изпрати оръжия на кюрдските бойци, които се сражават с джижадистите в Ирак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия бяха нанесени тази нощ от военновъздушните сили на международната коалиция, предаде ИТАР-ТАСС. Цел са били околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо...

обновено на 24.09.14 в 12:12

Турция е готова на "военна, политическа, всякаква подкрепа" за операцията срещу "Ислямска държава"

Турция е готова  на "военна, политическа,  всякаква подкрепа"  за операцията срещу "Ислямска държава". Това изявление направи снощи турския президент Реджеп Тайип Ердоган за операцията на САЩ срещу радикалната групировка "Ислямска държава". Пред..

публикувано на 24.09.14 в 11:26
Бан Ки-мун

Бан Ки-мун не подкрепи изрично ударите срещу "Ислямска държава"

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта, че джихадистите са заплаха за международния мир и сигурност, но не  подкрепи изрично американско-арабските удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, предаде Франс прес.  Дамаск е бил..

публикувано на 23.09.14 в 21:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44