Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: България ще може да усвои за наука и образование 1,3 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

В Българската академия на науката се провеждат обществени обсъждания за пътя, по който трябва да поеме страната ни в някои от най-съществените области – енергетика, здравеопазване, образование. Днес беше дебатът за образованието. Според служебния премиер Георги Близнашки то се превръща в единственото условие за успех на обществото ни. Той каза още, че служебният кабинет продължава работата по актуализираната програма в сферата на науката и образованието.

България ще може да усвои за наука и образование 1,3 млрд. лева. Работи  се и по Национална стратегия за повишаване на грамотността и Стратегията за професионалното обучение. Те ще бъдат представени на следващото Народно събрание, каза Близнашки. По думите му, акцент в Стратегията за висшето образование е да се повиши процентът на висшистите до 36% до 2020-1 година. Образованието пък трябва да е обвързано с пазар на труда. Това е предизвикателство за цялата ни образователна система, изтъкна премиерът. Той настоява най-търсените специалности да получават приоритетно финансиране. В момента над 40 на сто от студентите учат „Право“, „Публична администрация“ и „Икономика“. В същото време имаме нужда от физици, химици и медици. Близнашки не скри задоволството си, че най-после имаме Оперативна  програма,  насочена към образованието и науката. Нейна цел е да се увеличат до 1,5 от БВП инвестициите за наука.

Специалистът по история на Русия и по геополитика проф. Нина Дюлгерова заяви, че е привърженик на идеята по всеки предмет да има по един учебник: Това, което наблюдаваме от близо две десетилетия, е повече от опасно, тъй като издаването на учебниците се превърна доходоносен бизнес и той остави на заден план най-важното нещо – устойчивите знания в областта на науката. Трябва по всеки от предметите да има по един учебник, което ще бъде в ущърб на издателствата. Ако искаме да запазим България и нейното младо поколение, трябва да се върнем на нещо доказано ефективно.

Подробности чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44