Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер не е обсъждал със словенските власти евентуална смяна на кандидата им за еврокомисар

Снимка: europarl.europa.eu

Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер не е обсъждал със словенските власти евентуална смяна на словенския кандидат за еврокомисар. Това обяви в Брюксел говорител на Юнкер, след като снощи стана ясно, че основните политически сили в Европарламента засега не могат да дадат одобрение за номинираната за вицепрезидент и комисар по енергийния съюз Аленка Братушек и отлагат решението си.

Говорителката на Юнкер Наташа Берто не коментира и какво ще последва от отказа на евродепутатите отговорностите за гражданството да бъдат поверени на унгареца Тибор Наврашчич. Берто подчерта, че той има одобрение да бъде член на комисията и че засега Жан-Клод Юнкер не обмисля план Б, за който и да е от кандидатите.

Господин Юнкер ще изчака да приключат всички изслушвания, преди да обсъди с лидерите на Европейския парламент каква е общата им оценка за всички изслушани кандидати. Съответните комисии се събират тази вечер, за да вземат решения, след това и Юнкер ще се срещне с партийните лидери, заяви Наташа Берто.

Днес следобед предстои последното изслушване – на бъдещия заместник-председател Франс Тимерманс, както и повторно изслушване за британския кандидат Джонатан Хил. Очаква се в края на деня да има яснота има ли отхвърлени кандидати. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Продължава изслушването на кандидатите за комисари в ЕК

В Европейския парламент днес предстоят последните две планирани изслушвания на кандидати за комисари в следващата Европейска комисия. Пред евродепутатите ще се явят номинираните за заместник-председатели Юрки Катайнен и Франс Тимерманс . Финландецът..

обновено на 07.10.14 в 08:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44