Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За кръводаряването и плащането - законът срещу проблема с недостига на кръв

Разрешава ли законът да се плаща за кръв? Трябва ли да се санкционират нарушителите и ако да, кого – тези, които плащат или тези, които взимат пари за кръвта си. Принципната позиция по този въпрос се рестартира през тази седмица, след като стана ясно, че Общинският съвет в Шумен е поощрил съгражданите си с по 30 лева на човек за даряване на кръв.

Проблемът обаче стои от години и се свързва най-вече с масовата практика хора да получават заплащане, за да дарят кръв за някого.

22-ма от всеки 1000 души у нас даряват кръв. Това сочат официалните данни на Националния център по трасфузиология и хематология.

Според неправителствени организации обаче, 75% от тях или са платени, или даряват за близък човек.

Именно сривът на желаещите да дадат доброволно и безвъзмездно става причина шуменските общинари да заделят 5 хиляди лева от общинския бюджет, за да стимулират донорите.

Според Закона за кръвта обаче за кръводаряване може да се плаща само при извънредни, описани в специална наредба случаи.

Няма как да санкционираме Общинския съвет, но вероятно ще инициираме среща с тях, защото подобна практика е смущаваща, заяви Росен Георгиев – директор "Контрол на трансфузионната дейност" в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Необичайното решение на шуменските общинари отново насочи отлежаващият с години проблем към търговците на кръв.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44