Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев очаква в идните дни решение за бъдещото управление на България

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев очаква в следващите дни да е ясно какво решение ще се вземе за бъдещото управление на България. Той заяви, че приветства начина, по който се водят консултациите, и че се надява скоро те да стигнат до успешен край.

Дали ще бъде голяма коалиция, дали ще бъде широка коалиция, дали ще бъде дясноцентристка коалиция, това е нещо, което политическите партии ще преценят, но е много важно да стъпи на ясни основи и принципи и няма как това да не са силно изразени проевропейски позиции и приоритети, защото това е нещото, което народът зададе, а и това се изисква от българската икономика и от българския бизнес, обясни президентът.

Каквото и да е решението, то няма да бъде взето, защото някой от Брюксел го е изискал, подчерта държавният глава по повод препоръките на европейските либерали кои партии не трябва да бъдат включвани в бъдещия кабинет. България върви по един обективен път към решаване на своите проблеми, този път минава през коалиционно правителство с ясна програма, което да е проевропейско и продемократично, каза Плевнелиев.

При пристигането си в Брюксел, където Европейският съвет ще обсъжда с колко да се намалят вредните емисии, и да се увеличат възобновяемите евергийни източници и енергийната ефективност до 2030-а година, президентът заяви, че няма нагласа да налага вето. България е в група страни, начело с Полша, които тръдят, че заложените цели са твърде амбициозни и ще изложат на риск икономиките им.

България е доста напред от гледна точка на постигането на някои от параметрите, които са заложени, и също така се надявам, че България ще бъде достатъчно амбициозна да постигне зададените цели до 2030-а година. Тук става въпрос и за стратегически интереси на България, включително се задават цели за газова и за енергийна свързаност, за постигане на енергийна ефективност. Нещо, от което България, не само че не трябва да бяга, крайно време е да стартира амбициозни национални проекти, каза преди началото на дебатите Росен Плевнелиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Подписване на програма, а не коалиционно споразумение предложиха ГЕРБ след разговорите с ПФ

Подписване на програма, а не коалиционно споразумение, предложиха ГЕРБ след разговорите с Патриотичния фронт. От фронта отрекоха да искат постове в бъдещо правителство. ГЕРБ са обсъдили с Патриотичния фронт 94 техни предложения и продължават..

обновено на 23.10.14 в 18:00

АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция

Принципните различия на ГЕРБ и АБВ остават и след поредните разговори. АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция, стана ясно след вторите преговори между партиите, в които е участвал и Бойко Борисов ...

обновено на 23.10.14 в 15:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44