Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джуди Демпси: Разузнавателните служби трябваше да предвидят по-рано заплахата от „Ислямска държава“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Разузнавателните служби на западните държави трябваше да предвидят по-рано заплахата от „Ислямска държава“, каза в интервю за предаването „Събота 150“ известният коментатор Джуди Демпси, главен редактор на изданието "Стратегическа Европа" на фондацията "Карнеги":


Това, което всъщност, което питате е дали руското, европейското и американското разузнаване проспаха всичко това. Какво правиха те през последните 3-4 години? За какво са ни всички тези шпионски агенции, ако не могат да видят заплахата от ИДИЛ, когато тя се задава? Нима са си затворили очите нарочно? Не мога да отсъдя категорично дали са участвали във въоръжаването и обуването на бойците на ИДИЛ. В Ирак бяха направени толкова много грешки, че „Ислямска държава“ си набави собствени  източници на финансиране от петрол, откупи и спонсорство на държави в региона, които всички ние добре познаваме, но сега Обама обяснява публично, че може би не е бил информиран достатъчно ясно и навреме. Това е много тревожен въпрос за всички, които се занимават с въпросите на сигурността в Европа, включително и във вашата страна.

Цялото интервю чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44