Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще разглежда само законопроекти с финансова обосновка и оценка на въздействието

Снимка: БТА

Безспорно залагаме на приемственост между правилата, по които работеха и 41-вото и 42-рото Народно събрание, и тези, които ще прилагаме в 43-тото, каза депутатът от ГЕРБ и член на временната комисия за изготвянето на правилника на парламента Десислава Атанасова в интервю за предаването "Нещо повече".

Няма промени по отношение на реда на работата в пленарна зала и на комисиите. Един законопроект се внася в Народното събрание, разглежда се в комисиите и след това се обсъжда между първо и второ четене и в комисия, и в пленарна зала. Редът ще остане същият, като сме предвидили да се разглеждат само тези законопроекти, които отговарят на Закона за нормативните актове и неговите изисквания, т.е. да има финансова обосновка и оценка на въздействието на прилагането на всеки един от законодателните актове, които се внасят за разглеждат. През мандата на 41-вото и 42-рото  НС имаше редица парламентарни трикове. Надявам се, че сега ще се работи в една много по-различна среда на консенсус и с цел на изработване на едно по-добро законодателство. Ние сме предложили текст, ако има случаи, когато се поиска проверка на кворума и в пленарна зала такъв не се установи, да се даде право на председателя да прецени дали заседанието ще продължи, дали ще бъде дадена почивка и дали ще бъде прекъснато.

Атанасова беше категорична, че правилата няма да потискат опозицията:

Остават всички възможности за опозицията, както блицконтролът във всяка първа сряда от месеца. Остава възможността за осъществяване на парламентарен контрол и в петъчните дни, както и възможността за блицконтрол към министрите в комисиите на НС. Нововъведение е при публичните процедури за изслушване на различни кандидатури, заемащи различни избираеми от НС постове, има предложения за процедурите и публични изслушвания.

Ръководителят на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова също коментира новия правилник на Народното събрание:

Бих подчертала важността на парламентарния контрол върху органите на изпълнителната власт, който в момента се осъществява в ограничени форми. Освен предложението да има отделна глава в правилника, която да регулира процедурата, по която НС излъчва индивидуални назначения или назначения в колективни органи, също така е важно и предложението за извършване на предварителната оценка на въздействието върху законодателните предложения на народните представители. Има необходимост да бъде прегледан правилникът по отношение на сроковете, които действат в момента, защото в момента те не гарантират възможности за гражданско участие. Има още два срока, които са важни срокът за публикуване на дневния ред за постоянните комисии са сравнително ограничени – много е трудно за три дни неправителствените организации да формират становище и да го връчат за този период. Отделно от това законодателната програма на НС в момента е фиксирана в едни срокове, които казват за една или две седмици напред дневния ред. Това е къс срок, който не позволява гражданско участие, макар то да е застъпено в правилника.

По отношение на аргументите на Иванова, Десислава Атанасова каза:

В последните години имаме доста нестабилно законодателство и това е породено от недобри законодателни инициативи, доста популизъм в законодателните инициативи, но това може да бъде избегнато много трудно, освен ако не се промени самият модел.

Във връзка с текстовете по отношение на разпадането на парламентарни групи и създаването на нови, за които никой не е гласувал, Атанасова каза:

Има такива направени предложения, когато народните представители напуснат една парламентарна група, да бъдат обявени за независими и да нямат право нито да влязат в друга, нито да създават собствени парламентарни групи. Не мога да кажа как ще гласуват всички парламентарни групи. По отношение на тези текстове и на текстове относно етичните правила – трябва най-накрая да приемем такива. Направили сме предложение етичните норми и правила да бъдат отделна глава в правилника за работа на НС. 

Според Атанасова в рамките на две заседания на комисията трябва правилникът да бъде приет, след което ще бъде предложен за разглеждане в пленарна зала.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Десислава Атанасова и Иванка Иванова чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44