Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстьо Петков: Актуализация на бюджета за тази година не е необходима

Снимка: БГНЕС

Проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда смята, че може и без актуализация на бюджета за тази година.

Ако Народното събрание приеме, че трябва да се вземе допълнителен заем от 4 милиарда и 500 милиона - нещо, което независими експерти не препоръчват, около милиард и 700 милиона трябва да отидат за рефинансиране на дефицита. Експерти твърдят, че дефицитът не е точно такъв, защото до октомври имаме прилично изпълнение на данъчни и неданъчни приходи. Ако правилно разчитаме ..това, което се случва, няма да са необходими милиард и 700 милиона лева, а малко по-малко от това, което е записано, тоест общо за годината, този, който беше допълнително фиксиран дефицит, ще е по-малко. Трябва да се запитаме къде ще отидат парите и отговорът се вижда от публикуваните мотиви и от публикувания на страницата на Министерството на финансите вариант на актуализирания бюджет - над 2 милиарда отиват за Фонда за гарантиране на депозититие и 900 милиона за буфер. Не от вчера и неслучайни специалисти казват, че трябва да се прекрати практиката на буферите. Буферите означават, че има още една каса в правителството и, по усмотрение на премиера и финансовия министър, ще се раздава. В упор трябва да се постави въпросът в парламента защо трябва да се заделят 2 милиарда лева при положение, че не е необходимо толкова да се предостави на Фонда за гарантиране на влоговете. Очаква се, че парите, предоставени на Първа инвестиционна банка, няма да бъдат възстановени в определения срок и, ако това е причината, би трябвало ясно да се каже, че имаме нов проблем, че дупката в банковия сектор продължава да се разширява. Възниква обаче следващият въпрос - нямаме ли вече риск от верижен ефект и не трябва ли да се вземат други мерки, а не така, чрез бюджета да се пренасочват средства към търговски банки и всичко това да става на гърба на данъкоплатеца. това са разговорите, които трябва да се случат в парламента и , на базата на това, да се попита дали няма алтернатива на всичко това.

Бившият лидер на КНСБ и бивш депутат, проф. Кръстьо Петков, подчерта, че реформата не означава да се наливат пари или пък да се орязват разходи.

Говорим за структурни реформи, които биха икономисали средства, но в разумни граници... Трябва да направим оценка на макроикономическата ситуация, за да започне идване на пари в бюджета...Българската икономика има нужда от свежи инвестиции и те могат да се намерят. ..Ако ще се вземат заеми, то лъвският пай от тези пари трябва да отидат за преструктуриране на икономиката. 

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. Кръстьо Петков можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44