Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошите кредити у нас са 10,5 на сто

Снимка: Мария Съботинова

По информация на Българската народна банка нивото на кредитния риск остава в рамките на нормалните нива. В края на септември стойността на просрочените кредити над 90 дни е приблизително 10,5%.

Лош кредит е този, който не се обслужва, казва Росица Вартоник – управител на Фондация "Инициатива за финансова грамотност":

В закона има определени периоди, според които след 60 дни кредитът се счита за нередовен, а след 90 дни за лош кредит, т.е. кредиторът може да започне действия по предсрочна изискуемост на кредита.

Когато се взима кредит, човек първо трябва да прецени дали има възможност в бъдеще да го обслужва, казва още Росица Вартоник.

Според нея при затруднение преустановяването на плащането по кредита не е най-добрият вариант. Кредитополучателят трябва да се свърже със своя консултант и да обсъдят кои са най-добрите възможности за преодоляване на кризата.

Причините да се стигне до лош кредит са най-различни. Но най-често са свързани с увеличение на лихвата и валутните рискове при кредити във валута, казва юристът Виктория Кабакчиева.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44