Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Макавеева: Институциите абдикираха от ромските квартали

Снимка: БГНЕС

Ромските махали не са анклави. В анклавите не действат никакви закони, които са основни за страната и за обществото. В ромските квартали има аномия, за която никой не иска да говори и да взима отношение. За нас е по-важно да се установят системните причини, които водят до тази ситуация, в която се нападат медици, в която едни хора се чувстват изоставени от държавата, в която едни хора продължават да смятат, че техният свят се разпростира в рамките на техния квартал. Институциите абдикираха от ромските квартали в момента, в които започна демократичният преход в България. Оставиха ромите на саморазвитие, каза Лили Макавеева от Асоциация "Интегро" и координатор на европейската програма "Ромак и ромед" в интервю за предаването "Преди всички".

Според нея изказванията на министъра на здравеопазването Петър Москов целят отклоняване на вниманието от основни проблеми в сектора на здравеопазването. Здравният министър каза, че ромските махали трябва да останат без Спешна помощ заради зачестилите нападения над медицински екипи.

Иска ми се, когато има нападение над лекари и не само над лекари, а изобщо, когато има криминални прояви, да се идентифицират извършителите и да се третират като извършители на криминално деяние според законите на държавата. Да не чуваме, че те са привикани и след това освободени и след това изчезнали нанякъде, без значение дали е ром, българин, турчин, няма значение. На второ място, това, което трябва всички да разберем, е, че ромите са носители на индивидуални права и отговорности и по никакъв начин това не означава, че когато един извършва престъпление, трябва да се наказва цялата ромска общност. Знам, че отстрани ромите се разпознават като застинала маса от хора, която не е напреднала в развитието си, и никой не вижда, че тя има своя динамика и е разслоена. Ако в нея има изключително бедни и маргинализирани хора, в нея има и хора, които са към средната класа, дори има и образован елит, каза още тя.

Макавеева обясни, че често самите роми искат полиция в кварталите си:

Къде е държавата, която да каже, че тук ще има ред, какъвто има в другите части на града?

Цялото интервю на Борислава Борисова с Лили Макавеева чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44