Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български журналисти в подкрепа на арестуваната азербайджанска журналистка Хадиджа Исмаилова, разследвала властта в страната

До утре продължава международната кампания "16 дни на действие срещу насилието, основано на полов признак". Най-известната разследваща журналистка в Азербайджан Хадиджа Исмаилова, която е разследвала президента на страната, е арестувана внезапно.

С темповете, с които България пропада по медийна свобода, след няколко години ще бъдем след Азербайджан по свобода на словото, каза Асен Йорданов от сайта "БиволЪ" в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

В Азербайджан става дума за една откровена репресия срещу най-известната журналистка в тази държава. Исмаилова е награждавана с много международни отличия за дейността си. Тя е ръководител на Радио "Свободна Европа" и Радио "Свобода" в Азербайджан. Основната й вина е, че има дързостта да  разследва високите етажи на властта в държавата си и да разкрива корупционните сделки, които стават там. Нейните разследвания силно дискредитират корупцията в тази държавата. Исмаилова от няколко години е подложена на репресии. Срещу нея са приложени всички мерки, за да бъде накарана да се окаже от разследванията. Тя е била нееднократно заплашвана, срещу нея бяха организиран мръсни, клеветнически атаки чрез медии на тамошната олигархия, личният й живот беше нарушен, ограничавано й е участието в различни международни форуми, на които е канена. Хадиджа е трудно подвижна. Има лични проблеми. Сега се случи нещо безпрецедентно. Хадиджа е арестувана с постоянна мярка за неотклонение за това, че била подтикнала свой колега към самоубийство. Какъв е случаят? Септември месец някакъв журналист направил опит да се самоубие, но не успял и в разследването казал, че преди 7 години бил освободен от радиото, в което работи Хадиджа и това го накарало да направи неуспешен опит за самоубийство. Заради това тя е арестувана. В момента може да бъде изправена пред съд и да бъде осъдена на 7 години ефективен затвор, обясни той.

Според Йорданов целта е Хадиджа да бъде накарана да напусне страната.

Асен Йорданов заяви, че българските журналисти трябва да реагират на случилото се и ще бъде изпратена позиция до посолството на Азербайджан у нас. Копие от изявлението ще бъде изпратено и до президента Росен Плевнелиев и до българските евродепутати, които могат да повдигнат въпрос на по-високо институционално ниво. 

Подробности чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44