Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е сътрудничила на ЦРУ при създаването на тайни затвори за изтезания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България не е сред държавите, сътрудничили на ЦРУ в програмата за създаването на тайни затвори за изтезания. Това потвърди швейцарският политик Дик Марти, който е автор на доклад на Съвета на Европа по темата, написан 4 години преди разкритията на комисията по разузнаване в Сената на САЩ. В интервю за "Хоризонт" Марти призова за съдебно преследване не само на извършителите, но и на поръчителите на изтезанията. 

Не съм препрочел доклада си преди нашия разговор, но нямам спомен вашата страна да има връзка с тези дейности. Наистина нищо не си спомням, да се е споменавало за България. Надявам се, правосъдието да се задейства срещу извършителите на тези мъчения и срещу политическите поръчители на изтезанията, а именно тогавашния вицепрезидент Дик Чейни и секретаря по отбраната Доналд Ръмсфелд, и евентуално бившия президент Буш

Преди дни беше огласен доклад на американския Сенат, от който стана ясно, че ЦРУ е използвало мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. Това се е случвало в тайни центрове за задържане, извън САЩ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Алекс Алексиев: Докладът за изтезанията на ЦРУ е политически, републиканците го опровергаха

Докладът на Комисията по разузнаването на американския Сенат от разследването за ЦРУ не съдържа нова информация, която да не е била публикувана в медиите и преди. Документът от 6700 страници, разказващ за мъчения и отвличания, е изключително..

публикувано на 13.12.14 в 10:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44