Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Докладът за изтезанията на ЦРУ е политически, републиканците го опровергаха

Снимка: БГНЕС

Докладът на Комисията по разузнаването на американския Сенат от разследването за ЦРУ не съдържа нова информация, която да не е била публикувана в медиите и преди. Документът от 6700 страници, разказващ за мъчения и отвличания, е изключително политически, дело на демократите в този съвет. Републиканците направиха собствен доклад, който опровергава точка по точка казаното от хората на Фенстейн. ЦРУ също излезе с доклад, който опровергава тези твърдения. Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания и вицепрезидент на Американския център за политика на сигурността Алекс Алексиев.

Това, което е най-спорно, е, че Даян Фенстейн казва, че ЦРУ са държали държавата, дори самия президент, в неведение, което е чиста лъжа. В момента почти всички бивши шефове и заместник-директори на ЦРУ свидетелстват, че те самите са давали сведения на този съвет. Освен това е добре известно, че главният прокурор нае през 2009-а година един много известен американски прокурор да разследва всички тези обвинения. Той ги разследва три години и 2012-а година реши, че няма абсолютно никакви нарушения, които заслужават да се върви по-нататък със съд и прочее. 

Алексев, който е експерт по национална сигурност, допълни, че не са интервюирани главните личности, отговарящи за програмите. Изтезания със симулиране на удавяне са били използвани само срещу известни терористи и то изключително рядко, а употребата им не е отричана, отчете той и припомни, че хиляди хора пострадаха от атентатите в САЩ, а дори имаше информации, че терористи са опитвали да внесат атомно оръжие в САЩ.

Демократите ще загубят много от това, защото всички проучвания, правени от социолози, показват, че американският народ вярват много повече на ЦРУ, отколкото на Конгреса. В същото време, от гледна точка на републиканците, доверието в тях в областта на националната сигурност, е много по-високо от това в демократите.

Тайните служби на САЩ също са тренирани със симулиране на удавяне, за да знаят какво може да им се случи, ако попаднат в плен.

Интервюто с Алекс Алексиев може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44