Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Атанасова: Сърбите лъжеха, че арестуваните не са поискали връзка с българските власти

Белград
Снимка: Уикипедия

Българи бяха арестувани по подозрение в заплаха за сигурността на Сърбия. Сънародниците  ни са имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която се провежда в сръбската столица Белград. Милена Атанасова от българската "Фалун Дафа" асоциация, която поддържа връзка с арестуваните българи, разказа в предаването "Преди всички", че все още са задържани в Центъра за задържане на чужденци.

Вече се нарушава самата конституция на Сърбия, според която без съдебно решение никой не може да бъде задържан повече от 48 часа. Сръбската полиция ги е очаквала в хостела, те са предварително задържани, не са хванати в никакво престъпление, отнети са им телефоните и не им е било давано право на обаждане. През целия ден в понеделник сръбските власти лъжеха, че те не са поискали връзка с българските власти. Те са задържани, без да са извършили престъпление.

Евродепутатът Андрей Ковачев обясни, че Европейският парламент е изключително чувствителен към правата на човека, независимо къде се намират хората.

В подкомисията по човешки права имахме три изслушвания по темата репресии на хора в Китай и търговията с органи. Ние следим с голяма загриженост това, което се случва. ЕС е демократичен съюз, който е пример в целия свят за това как трябва да се отнасяме към правата на човека. Ние, с тези партньори като Китай, сме поддържали политически диалог и сме отваряли винаги темата за правата на човека и сме изисквали от тях те да се спазват.

Чуйте мненията от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44