Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова: Не трябва да отговаряме на насилието с насилие, демокрацията се постига със справедливост

Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Не трябва да отговаряме на насилието с насилие, демокрацията се постига със справедливост, с опрощение. Върху тези думи на Нелсън Мандела акцентира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя изнесе възпоменателната лекция в Софийския университет по повод годишнина от смъртта на първия чернокож президент на ЮАР и носител на Нобеловата награда за мир.

Не на страха, да на свободата на словото, на човешкото достойнство и на правата на човека, категорична бе Бокова. По думите й, това е и заветът на Нелсън Мандела:

Много рядко в световната история един човек със своята харизма, със своето постоянство, със своите идеи и ценности успява да промени толкова радикално живота на милион хора.

Ирина Бокова припомни думите на  Мандела, че образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва за промяна на света. Според нея, децата в конфликтните зони, които не се образоват, са потенциални войници. По думите й, 58 милиона деца по света никога не са стъпвали в училище, а 250 милиона, минали през първоначално формално образование, още не могат да четат и пишат. Огромната част са момичета и жени:

Това е криза на образованието,  на развитието и бих казала криза на мира. Тази криза подкопава социалното състояние на общността, да не говорим, че е нарушение на основни права на човека.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44