Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличил се е броят на язовирите в предаварийно състояние

Снимка: РАДИО ВИДИН

Увеличил се е броят на язовирите в предаварийно състояние - от 78 те са станали 106, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров

Към момента 61 са тези, които имат нужда от инвестиции, за да бъдат временно изведени от експлоатация. За всички останали са намерени някакви решения. Малка част от тях - са инвестирани средства и са намерени проектни решения за извеждането им в предаварийно състояние и въвеждането им в нормално, добро техническо състояние. За по-голяма част от язовирите са намерени временни технически решения за извеждането им от експлоатация - дали чрез прокопаване на стената, с постоянно отворен изпускател, дали с поставяне на сифонно съоръжение. Те към момента не представляват заплаха, обясни Гуджеров.

Пред депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите министър Ивелина Василева съобщи, че по програма "Околна среда" са загубени 22 милиона евро, което е няколко пъти по-малко от очакваната загуба. Почти при всички проекти има забавяне при изпълнението. През тази година трябва да се изплатят 720 милиона евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Проверяват язовири във Видинско

4 язовира в общините Видин, Бойница и Кула са проверени от комисия, назначена от областния управител Момчил Станков, чиято цел е да установи състоянието на 18 потенциално опасни съоръжения във Видинско. Проверено е състоянието на язовирните стени, на..

публикувано на 13.01.15 в 10:17

Проверяват язовирите в област Ямбол

Започнаха проверките на язовирите с неустановена собственост, намиращи се на територията на област Ямбол. Областният управител Димитър Иванов назначи специализирана комисия с председател заместник- областният управител Иван Йорговда извърши..

публикувано на 12.01.15 в 10:15

Проверяват язовирите във Видинско

Осемнадесет потенциално опасни язовира ще бъдат проверени на територията на област Видин. Проверката е разпоредена със заповед на областния управител Момчил Станков на основание Закона за администрацията, Закона за защита при бедствия и Закона за водите...

публикувано на 12.01.15 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44