Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" искат обществен дебат за концесията за ползване на части от "Пирин" за ски зоната в Банско

Снимка: БГНЕС

Партия "Зелените" иска правителството да проведе обществен дебат за концесията за ползване на части от Национален парк "Пирин" за ски зоната в Банско вместо ведомствена група да решава този въпрос. В предаването "Преди всички" Борислав Сандов от Националния съвет на партия "Зелените" обясни:

Това е тема от национално значение. Този дебат не може да бъде само в населените места, които са покрай Пирин, и не може да се провежда само в междуведомствени групи. В този дебат трябва да участва обществото. Достатъчно дълго време се криеше всъщност концесионният договор. В същия момент този концесионен договор се оказа и сериозно нарушаван от самата фирма. Става така, че Сметната палата и БОРКОР, които са специализирани институции, изследващи тази концесия, установяват сериозни нарушения, МОСВ също прави проверка за това дали се ползва площта по начина, по който е предоставена, и също установява големи нарушения, а ние като държава, използвайки аргументите на тези органи, вместо да санкционираме нарушителя, който е ощетил нашия общ интерес, ние всъщност се опитваме в момента да му подарим едно такова нещо. Накрая в момента се организира план за управление на цялата зона, на целия Национален парк, който план ще бъде одобрен вероятно през лятото. Първо трябва да видим този план какво ще представи и чак тогава може да вземем решение конкретно за цялостното развитие на Пирин, както се обещава в решението на Министерския съвет.

"Зелените" ще направят сверяване на позициите на управляващите партии по темата, каза Сандов и добави:

След това ще опитаме да отворим тази комисия, за да може тя да не бъде само междуведомствена. Не съм сигурен кои аспекти и кои служители от различните ведомства ще се включат. За нас е важно да се осъществи цялостен дебат за всички аспекти. Плановете на концесионера не просто за 1/2 кабинка, касае се за драстично разширяване на ски зоната с изграждане на нови писти, лифтове. Отделно зоните, които се развиха като ски зони, вече не са зони от ЮНЕСКО. Ако искаме да продължаваме да "изяждаме" този парк по този начин, ако искаме да спираме развитието на туризма, който не застрашава природата, трябва да проведем цялостен дебат.

"Зелените" имат и сериозни притеснения относно фирмата, която организира плана за управление. Според Сандов тази фирма е свързана с концесионера и работи в негова услуга:

Има и една банка, свързана със същия собственик, свързан с "Юлен". Имаме притеснение, че е възможно да се получи сериозен срив, и чисто финансов. Не е надеждно този концесионер да управлява територии от България.

Защитата на обществения интерес може да стане и чрез диалог, и чрез протест. Надяваме се да не се стига до второто, каза Сандов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44