Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и младежи с увреждания са настанени в два центъра от семеен тип в Търговище

Снимка: БГНЕС

Близо трийсет деца и младежи с увреждания са настанени в изградените два центъра от семеен тип в Търговище, съобщиха от общинската администрация по време на кръгла маса проведена с участието на държавни и общински институции.

Заместник-кметът на общината Емине Якубова обобщи, че осъществяването на тези социални проекти е резултат от доброто взаимодействието на всички заинтересовани институции.

Ръководството на общината не само подкрепя деинституционализацията, но и разбира, че това е един много бавен и изключително труден процес. За нас всяко дете има своите права, има своето достойнство и всички ние трябва да направим всичко възможно максимално да ги реализираме, както и да променим посоката и нагласата на обществото за приемането на различния, каза Емина Якубова.

Полина Василева е ръководител на проекта "Не в дома, а у дома", чрез който в двата центъра за настаняване от семеен тип бяха настанени деца с увреждания от социални институции от Шумен, Просторно, Крушари и Горски Сеновец.

Децата и младежите получават голям набор от услуги, грижи и занимания за формиране и развитие на хигиенни навици, умения за общуване, упражняване на различни социални роли. Децата потребители ползват и всички услуги в общността – личен лекар, стоматолог, Център за спешна медицинска помощ, обясни Полина Василева.

От следващия месец издръжката на децата в двата центъра става делегирана държавна дейност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Социално подпомагане в Пловдив има ангажимент към 33 800 хора с увреждания

1403 сигнала за деца в риск са постъпили  през изминалата година в пловдивската дирекция  за социално подпомагане, най-много от които са за изоставени деца без родителска грижа,  обобщи в отчета си за дейността на институцията  през 2014г...

публикувано на 21.01.15 в 14:17

В Кула очакват назначаването на асистенти за хората с увреждания

Продължава програмата за лични асистенти на хора с увреждания в Община Кула. По-късно през този месец ще започне назначаването на личните асистенти, които до края на декември 2014 г. полагаха грижи за хора с тежки увреждания. На свое заседание Министерски..

публикувано на 21.01.15 в 12:17

Хората с увреждания се обявиха срещу ТЕЛК комисиите

Интервю на Атанас Илиев с Георги Колев от Дружеството на хората с увреждания „Бриз”- Варна.

публикувано на 21.01.15 в 09:07

84 деца и младежи с увреждания ще бъдат настанени в центърове от семеен тип

84 деца и младежи с увреждания ще бъдат настанени в общо 7 центъра за настаняване от семеен тип на територията на варненска област. Проектът се нарича  „У дома , а не в дом” и цели преместването на децата от институциите като по този начин се..

публикувано на 20.01.15 в 14:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44