Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Амбицията ни през новия програмен период е да бъдат отворени процедури за над 6 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев има две амбициозни намерения за 2015-а година това да бъде най-силната годината от гледна точка на работата с европарите, откакто сме член на ЕС, и да бъде сложен край на безнаказаността в работата на администрацията, свързана с европейските проекти чрез Закон за еврофондовете.

Обречени сме 2015-а да е с най-високия обем плащания и ако не следваме най-амбициозните цели, резултатът ще бъде загуба на пари. 2015-а е последната от стария програмен период и това, което ще бъде разплатено до края на годината, е това, което страната ни ще е успяла да разплати през целия програмен период. Сумата, която трябва да бъде платена, е впечатляваща, става дума за близо 4,5 милиарда лева, каза Томислав Дончев в предаването "Преди всички". 

Освен това имаме амбицията през новия период 2014-2020, да стартира като реални плащания. За тази цел има значение темпът на одобряване на оперативните програми, темпът, с който се акредитират управляващи органи. Като цяло амбицията ни е да бъдат отворени процедури за не по-малко от 6 милиарда лева и да бъдат разплатени не по-малко от 1,1 милиарда лева. Даваме си сметка, че това е тежко предизвикателство. Всичко това трябва да бъде свършено от същите администрации, същия брой хора и сравнено с 2014-а година това са повече от два пъти повече пари, които трябва да преминат през системата. 

Работата по Закона за еврофондовете е възстановена. Той гарантира устойчивост на системата, балансира правата на участниците в процеса. Към момента това, което каже управляващият орган, това е последната дума, заяви вицепремиерът. Според него Законът ще е факт до края на този политически сезон.

На нас ни е необходим и изцяло нов Закон за обществените поръчки. От толкова много кърпене законът е труден за следване. Имаме добър повод за това. Трябва да транспонираме европейски директиви в сферата на възлагането на обществени поръчки. Крайният срок е началото на  2016-а година, но аз мисля, че можем да го сторим по-рано. От гледна точка на транспонирането на директиви, като като основен текст, нещата са готови. В близките седмици ще сформирам работната група. Вече поисках предложения от всички браншови организации за това какво трябва да се промени. От гледна точка на кройка на политиците, Законът трябва да е толкова прост, колкото може да бъде

Във връзка с изказване на Дончев на среща с бизнеса и видяното от журналистите противоречие между казаното от него за цената на тока и последващо изказване на председателя на ДКЕВР вицепремиерът уточни: 

Приоритет е балансирането на енергийната система. Има една теза на анализатори, подкрепяна от някои политици, че по-високата цена на електроенергията има положителни ефекти. Но в същото време, съобразявайки се със социалния фактор, доходите на една голяма част от българите и анализите, които показват, че една голяма спънка за европейската индустрия изобщо е високата цена на енергийните ресурси. И повдигнах въпроса като още една причина да се поддържа конкурентоспособността на българската индустрия. Така че това не е абстрактен въпрос

Интервюто на Силвия Великова с Томислав Дончев можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44