Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова: Бесарабските българи никога не са възприемани като някакъв фактор

Снимка: БГНЕС

Около 500 бесарабски българи от село Кулевча в Одеска област се вдигнаха на граждански бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти, влязоха в остра конфронтация и прогониха пратените от Киев военни мобилизационни разчети. За това съобщиха представители на сънародниците ни там в писмо до българските медии. Видеозапис от протеста е един от най-гледаните записи в интернет през последните два дена. Репортерът ни Николай Кръстев разговаря с Игор Мумджиев. Той каза, че повечето бесарабски българи изповядват проруски настроения, но са привързани към Украйна като към мястото, където са родени и израсли. Според бившия ръководител на Агенцията за българи в чужбина Райна Манджукова, водеща на телевизионно предаване за сънародниците ни зад граница, хора като Мумджиев, с обективен поглед за ситуацията, са малко.

Преобладаващото мнозинство от бесарабските българи мисли така, носталгия по онзи блян, че с Русия сме едно цяло, че сме братя... наблюдавам процесите от самото начало. Лично съм засегната, брат ми е офицер в украинската армия, братовчед ми е доброволец в един от батальоните. В началото в Бесарабия хората не си даваха сметка какво става в източната част на страната, като че ли не се случваше в Украйна... Лятото, когато бяха най-тежките военни действия, всичко беше обхванато от тревога и нещастие. Сега, когато си ходих за Нова година, е още по-лошо, по моя преценка. Хората вече са свикнали с това, което става, както в Израел са свикнали с терористичните нападения. Много искам да стане ясно на българите тук, в България, че бесарабските българи не могат да бъдат обвинявани в каквото и да е. Това са хора, които за 200 години девет пъти са живели в разлини държавни образувания. В Бесарабия няма поколение да е родено и умряло в една и съща държава, например, поколението на моите родители, родено в СССР, вече живее в Молдова и Украина. Това население е възприемано само като работна сила и никога като някакъв фактор...Това, което е станало в Кулевча, е факт и не може да се отрече. От човешка гледна точка хората не може да бъдат обвинени. Българските организации в Украйна са неправителствени. Нека не бъдем взискателни към тях! Българската държава би могла да инициира много неща в подкрепа на сънародниците. Вече е късно да се прави каквото и да било, защото ако беше улеснен режимът за българско гражданство, биха могли да потърсят закрила в България като български граждани. Какво може да направи българската държава в тази ситуация срещу украински граждани, които не искат да се подчиняват на заповедите на своята държава. Ако това, което се случва в Украйна, бъде квалифицирано като военни действия, бихме могли да ги приемаме като бежанци.


Интервютата на Даниела Якова и Николай Кръстев с Игор Мумджиев и Райна Манджукова можете да чуете в звуковия файл.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44