Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Гуджеров: Нямаме информация наводнение или нещо подобно да се е случило по вина на язовир

Снимка: БГНЕС

Утре до обяд от Запад на Изток валежите се очаква да спрат. Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров

Сумарни количества за денонощието в Западна България се очакват от 1 до 5 литра на квадратен метър, а в Източна – от 5 до 10 л. на квадратен метър. На отделни места в югоизточните райони – до 15 литра на квадратен метър. За 4-ти  и 5-и само на отделни места ще превали слабо – до 5 литра на квадратен метър, а в четвъртък прогнозата е, че ще бъде без валежи.

Реките и водоемите с жълт, оранжев или червен код трябва да се наблюдават, въпреки подобряването на обстановката, поради факта, че сега предстои оттичането им, изтъкна Гуджеров.

Повишено внимание е необходимо в Пловдивско, Хасковско, Ямболско и в долните течения не реките по Дунавския регион.

Всички язовири в предаварийно състояние към момента са под наблюдение. Нямаме информация за критични ситуации. По-проблемна беше ситуацията при Въча, но там спадът от 8 до 12 ч. е от 300 до 140 кубически метра приток в секунда. В момента се източва със 150 кубически метра в секунда и има свободен обем около 3 милиона. Към момента нямаме информация наводнение или нещо подобно да се е случило по вина на язовир.

Само яз. "Камчия" е бил поддържан с по-голям обем и прелива през преливника си. Водите влизат в яз. "Цонево". Там се очаква да прелее през преливника до около 2 часа и половина.

Иновативната системата за управление на язовирите в реално време все още не работи, но това може да стане до 2 години. Вече е установена собствеността на почти всички водоеми в страната, каза заместник-министърът. Започнали са процедури по временно извеждане от експлоатация на язовирите в предаварийно състояние, допълни той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44